Translate this page

sobota, 23 grudnia 2017

Projekt Kokos cz.2: Hodowla palmy kokosowej

Palma kokosowa jest dużo bardziej wymagającą rośliną, niż pozostałe palmy. Do prawidłowego rozwijania wymaga odpowiednich warunków: słońca i zimowego doświetlania, wysokiej temperatury powietrza i wysokiego poziomu wilgotności powietrza. Dorosłe osobniki palmy kokosowej preferują stanowiska słoneczne (nie służy im wystawa północna oraz wschodnia, bo dociera tam zbyt mało światła). Najlepiej czują się w gorącym klimacie pełnym słońca (stanowisko południowe lub zachodnie), dlatego latem warto wystawić je na balkon, taras bądź bezpośrednio do ogrodu. Chociaż i z tym trzeba uważać, bowiem W praktyce kokos nie znosi zimnego deszczu padającego przy temperaturze poniżej 12 - 15C. Niestety w Polsce prawie wszystkim długotrwałym opadom - nawet w lipcu - towarzyszą właśnie takie, bądź nawet niższe temperatury! Młode rośliny, które niedawno wykiełkowały, muszą być jednak stopniowo do słońca przyzwyczajane. 


Rośliny te źle znoszą niską temperaturę, dlatego nawet zimą muszą stać w dosyć ciepłych pomieszczeniach (+25 C). Jeśli nie zapewnimy palmie odpowiedniej wilgotności powietrza (min. 60-75%), końcówki liści zaczną brązowieć i usychać. Dobrym rozwiązaniem jest zakup elektrycznego nawilżacza powietrza i higrometru. Należy także regularnie usuwać kurz z liści. Kokos jest rośliną nadbrzeżną - w naturze nigdy nie rośnie w zacienionych lasach! Niestety samo wystawienie na silne słońce nie wystarczy. W tropikach zawsze wilgotność powietrza przekracza 70%. W Polsce podczas upałów takiej wilgotności nie ma, w związku z czym zdarza się, że liście na brzegach zasychają. Zatem, aby roślina dobrze się rozwijała potrzebuje dzień w dzień temperatury powyżej 20 C. Poniżej 20 C przestaje przyrastać. Z kolei poniżej 12 C zaczyna już zamierać! W okresie zimowym (od września do kwietnia) powinno się ją doświetlać specjalnym oświetleniem Grow LED (im ma więcej Wat/Lumenów/Kelvinów tym lepiej). W tym okresie nie może zabraknąć wilgoci. Musimy bardzo uważać, aby nie przesuszyć, ale też nie zalać palmy.


Podlewamy najlepiej metodą "raz a dobrze", co oznacza że lejemy wodę aż przeleje się na podstawek, po czym po wchłonięciu przez palmę wody powtarzamy podlewanie. Po kolejnych 15 minutach odlewamy wodę, jeśli jeszcze jakaś na podstawku została. Raz na jakiś czas warto podlać palmę roztworem wody ze solą[1], a to dlatego iż palma ta w naturalnych warunkach rośnie na plażach bardzo blisko słonego oceanu. Trzeba też pamiętać o regularnym zraszaniu miękką letnią wodą 2 x dziennie (najlepiej wewnętrzną część liści), ponieważ środowiskiem naturalnym palm są miejsca ciepłe i bardzo wilgotne, wręcz z dostępem do wody gruntowej (wspomniane nadmorskie plaże), dlatego palma lubi bardzo mokre podłoże. 

W okresie wegetacji należy zachować temperaturę od 25 - 30º. Musimy pamiętać o tym, by ziemia w doniczce cały czas była wilgotna, szczególnie latem musimy dostarczyć roślinie odpowiednio dużą ilość wody (najlepiej w granicach 7 pH). Bardzo ważne jest to, żeby nie lać wody bezpośrednio na orzech kokosowy, ponieważ może to doprowadzić do jego zgnicia. Woda, którą podlewamy palmę, powinna być przegotowana i odstała albo kupiona demineralizowana (opłacają się butle 5 litrowe). Gotowanie wody uwalnia ją od niekorzystnych dla palm związków chemicznych, takich jak chlor czy wapń. 

Latem palmy należy zraszać z samego rana, kiedy słońce nie grzeje jeszcze tak mocno. W ciągu dnia silne promienie słonecznie padające na krople wody mogłyby spowodować poparzenia liści i doprowadzić do powstania nieestetycznych, brązowych plam. Raz na 2 tygodnie można ją zmoczyć pod prysznicem (doniczkę owinąć workiem foliowym) lub wstawić do zaparowanej łazienki na 3 godziny. 

Jeśli chodzi o nawożenie to najlepiej jest nawozić w okresie od marca do lipca, co tydzień rozpuszczalnymi nawozami dla palm oraz co dwa tygodnie dodatkowo biohumusem. Zaraz po zakupie sadzonki przesadzić ją w dużą donicę palmową, aby nie dotykać jej systemu korzeniowego przez długi czas. Palma kokosowa ma bardzo wrażliwe korzenie, dlatego musimy bardzo uważać przy jej przesadzaniu, aby nie uszkodzić korzeni i nie rozwalić bryły korzeniowej. Palma ta bardzo nie lubi przesadzania, dlatego najlepszym momentem do przesadzania będzie chwila, gdy korzenie zaczną przebijać się przez otwory drenażowe (przeważnie co około 5-7 lat). Należy wtedy delikatnie rozbić lub rozciąć doniczkę. Na dno nowej, większej donicy wsypujemy najpierw warstwę drenażu (może być to keramzyt lub nawet pokruszone resztki ceglanej donicy lub po prostu żwir). Orzech kokosowy powinien być zasypany ziemią tylko do połowy, w przeciwnym razie zgnije. Najlepszym momentem na przesadzanie jest wczesna wiosna (od końca lutego do końca marca). Całą doniczkę z podstawkiem wskazane by było postawić na dużo większym podstawku wypełnionym stale mokrym keramzytem co zdecydowanie poprawi wilgotność powietrza wokół palmy. Z trzy dni po przesadzeniu i podlaniu można na podstawek wlać 300 ml czystego biohumusu (bez rozrabiania go w wodzie) a drugie 300 ml dać na ziemie od góry. Ziemia powinna być łatwo przepuszczalna, próchniczna (typowa dla palm) z dodatkiem piasku (w proporcji 3:1 ziemi do piasku) lub włókna kokosowego, Na dno kładziemy także kamyczki drenażowe (ok. 4 cm) do zakupienia w kwiaciarni lub centrum ogrodniczym.

Linki
Na tym blogu również możecie przeczytać interesujące informacje o hodowli kokosa w domu.

Przypisy

[1]Badania na Filipinach wykazały, że zastosowanie chlorku sodu (NaCl) powoduje lepszy wzrost palm kokosowych. Zob.  http://businessdiary.com.ph/3512/use-of-salt-as-fertilizer-for-coconut/ (odczyt z dnia 23.12.2017).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz zostanie zatwierdzony przez administratora.