Translate this page

poniedziałek, 18 grudnia 2017

Projekt Kokos cz.1: Historia palmy kokosowej

Projekt Kokos powstał z myślą o propagowaniu hodowli tejże pięknej palmy tropikalnej. Znajdziecie tutaj informacje dotyczące historii kokosa właściwego, jego warunkom naturalnym, w których rośnie, a także zasadom hodowli w domu. W części trzeciej opiszę rozmnażanie kokosa na bazie własnych doświadczeń, propagując metodę wysiania takiej palmy z orzecha kokosowego zakupionego w markecie. Jednak uprzedzić muszę, że hodowla tej palmy nie należy do łatwych i przeznaczona jest dla osób wytrwałych i cierpliwych, wymaga nakładu czasu oraz też troszkę pieniędzy. Zachęcam więc do lektury!


 Historia palmy kokosowej

Kokos właściwy (Cocos nucifera L.) występują wszędzie tam, gdzie jest dostęp do morza, utrzymuje się wysoka temperatura i jest wilgotno. Ze względu na szeroki obecnie obszar jej występowania (kokosy potrafią przepłynąć w ocenia setki kilometrów), nie jest możliwe dokładne określenie jej pochodzenia. Są jednak pewne przypuszczenia, że pochodzi z południowo-wschodniej Azji lub z północno-zachodniej Ameryki Południowej (zakłada się, że występuje na 10 i 11 strefie USDA - o tym napiszę osobnego posta). Pewne historyczne doniesienia wskazują, że palmy kokosowe najwcześniej występowały na obszarze Polinezji, a także na wybrzeżach Oceanu Indyjskiego oraz przy zachodnich brzegach Ameryki Południowej.

Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie to kalpa vriksha, co tłumaczy się jako drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia. W języku malajskim nazywa się pokok seribu guna, drzewo o tysiącu zastosowań. Palmy kokosowe można spotkać również nad brzegami tropikalnych mórz. Samych odmian palmy kokosowej jest wiele. Odmiany karłowate kokosa (dwarf) są obecnie coraz popularniejsze w Amerykach. Jest to spowodowane ich większą odpornością na "śmiertelne zżółcenie" - chorobę która zdziesiątkowała w USA i rejonie Karaibów większość innych odmian. Roślina tej palmy, która jest do kupienia w marketach, jest zaledwie jej siewką, bowiem w naturze palma ta dorasta do 25-30 m wysokości. Palmy kokosowe tworzą charakterystyczne pióropusze z liści, a pojedyncze liście mogą osiągać nawet 6 m długości i prawie 1 m szerokości. Kopalne szczątki z Nowej Zelandii wskazują, że rośliny o małych orzechach kokosowych rosły tam już przed 15 milionami lat. Najstarsze skamieniałości były znajdowane w Radżastanie w Indiach. Jej owoce wyrzucone przez morze i zdolne do kiełkowania znajdowano w Norwegii. Obecnie jest najczęściej występującą palmą, gdyż rośnie wzdłuż wszystkich tropikalnych brzegów morskich. Wszystkie części palmy kokosowej są użyteczne.

Woda kokosowa zawiera dużo potasu, a także sodu - dwóch pierwiastków odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie gospodarki wodno - elektrolitowej organizmu. Zawartość tych elementów w wodzie kokosowej jest prawie identyczna, jak w osoczu krwi, dlatego w ekstremalnych warunkach zastępuje ona płyn fizjologiczny i jest tak sterylna, iż może służyć, jako kroplówka. Woda kokosowa zawiera dodatkowo mnóstwo składników odżywczych m. in aminokwasy, błonnik, witaminę C i witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo i magnez. Związki zawarte w orzechu kokosowym działają ponadto jak naturalne antybiotyki, pomagają zwalczać bakterie, regulują pracę układu pokarmowego, odżywiają skórę oraz wspomagają funkcjonowanie mózgu. Mleko kokosowe, często prosto z kokosa, jest popularnym napojem w klimacie tropikalnym. Doskonale gasi pragnienie i jest izotoniczne – uzupełnia sole mineralne, które organizm traci w trakcie pocenia. Podaje się ją także w przypadkach biegunki, wymiotów i problemów  wymiotów. Z włókna kokosowego wytwarza się liny, pędzle, szczotki, maty zastępujące dywany, uszczelnia się nim łodzie. Jest też używane szeroko w ogrodnictwie do robienia kompostu jako substytut torfu. Kopra jest wysuszonym miąższem, stosowanym jako składnik ciast. Można z niego wytłoczyć gorszej jakości olej kokosowy. Kłodzinę palmy kokosowej wykorzystuje się w budownictwie i rzeźbiarstwie. Liście służą do wyrobu koszy i przykrywania dachów, budowy płotów czy ścian budynków . Skorupy natomiast mogą być używane jako paliwo i są dobrym źródłem węgla drzewnego. Zaś w miąższu kokosa znajdziemy nasycone kwasy tłuszczowe.


Źródła:

http://www.cookycoconuts.com/Plantgrowacoconut.html http://www.aramcoworld.com/en-US/Articles/January-2017/Cracking-Coconut-s-History
http%3A%2F%2Fagroforestry.org%2Fimages%2Fpdfs%2FCoconut_specialty_crop.pdf 

Wróć do części 2
Wróć do części 3
Projekt 2018

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Twój komentarz zostanie zatwierdzony przez administratora.